فهرست مطالب
فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/12
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 191-207
هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اولتراسونوگرافی و آسیب شناسی کبد و کیسه صفرای بزهای سانن مبتلا به فاسیولیازیس و دیکروسولیازیس بود. در این مطالعه توصیفی- مقطعی از 300 راس بز سانن با میانگین سنی 49/0± 7/2 سال و با متوسط وزنی 65/2±4/73 کیلوگرم استفاده شد. برای انجام این مطالعه با مراجعه روزانه به کشتارگاه ابتدا اولترسونوگرافی از ناحیه توپوگرافیکی کبد هر بز انجام می گرفت سپس به هنگام کشتار و خارج نمودن امعاء و احشاء، کبد و کیسه صفرای آن بررسی می شد. برای انجام مطالعات هیستوپاتولوژیکی، نمونه های بافتی از بافت پارانشیم کبد، مجاری صفراوی و کیسه صفرا تهیه شده و با روش های تری کروم ماسون و هماتوکسیلین - ائوزین رنگ آمیزی گردید. بر اساس نتایج اولتراسونوگرافی، بیشترین آسیب بافتی در بخش میانی لوب راست و بخش خلفی لوب چپ کبد بود. همچنین بین جنسیت، سن بزها و محل عوارض کبدی ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (p>0.05). نتایج هیستوپاتولوژی نشان دهنده وجود بقایای ائوزینوفیلی هپاتوسیت های متلاشی شده، ماکروفاژها و لنفوسیت ها در مسیرهای مهاجرتی لاروها بوده و در مسیرهای کوچک تر نیز آثار خون ریزی دیده می شد. بیشترین آسیب های میکروسکوپیک در کیسه صفرا مربوط به پرخونی، هایپرپلازی غدد سروموکوسی مخاطی و ضخیم شدن لایه مخاطی بود و از نظر توزیع جنسی همه این موارد در بزهای ماده بیشتر بود. بر اساس نتایج این مطالعه اولتراسونوگرافی کبد یک روش تشخیصی مفید برای ارزیابی فاسیولیازیس و دیکروسولیازیس در بزهای سانن می باشد. یافته های مطالعه حاضر می تواند در تفسیر تصاویر اولتراسونوگرافی، ارزیابی نتایج هیستوپاتولوژی و همچنین در معاینات بالینی و امور درمانی این نژاد از بزها مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، آسیب شناسی، بزهای سانن، دیکروسولیازیس، فاسیولیازیس. -
صفحات 209-225
بیماری تب برفکی در بره ها باعث مرگ و میر بالا می شود که علت آن غالبا آسیب شدید میوکارد است. آزمایش الایزا و روش های مولکولی از جمله اعمال متداول برای تشخیص حیوانات مبتلا هستند که علی رغم کارآمد بودن، معمولا پرهزینه هستند، بنابراین استفاده از روش های تشخیصی سریع و کم هزینه حائز اهمیت می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان تغییرات بیومارکرهای قلبی و ارتباط آن ها با شدت ضایعات پاتولوژیک در قلب بره های مبتلا به بیماری تب برفکی، انجام شد. 25 راس گوسفند که بر اساس آزمایش الایزا مبتلا به تب برفکی تشخیص داده شدند به عنوان گروه بیمار و 25 راس گوسفند سالم به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. برای سنجش بیومارکرهای قلبی، از حیوانات مبتلا و سالم خونگیری بعمل آمد. پس از کالبدگشایی حیوانات مبتلا، نمونه های بافت قلب جهت تهیه مقاطع میکروسکوپیک برداشته شد. در حیوانات بیمار، مهمترین ضایعات قلبی عبارت بودند از دژنراسیون هیالینی، نکروز بافتی، تجمع بینابینی سلول های التهابی تک هسته ای، آتروفی عضلانی، التهاب عروق و پرخونی. همچنین در سرم حیوانات مبتلا، میانگین غلظت تروپونین I، میوگلوبین و رادیکال های فعال اکسیژن و فعالیت آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز در مقایسه با گروه کنترل سالم بیشتر بود (05/0<p). میزان افزایش بیومارکرهای قلبی هم با شدت ضایعات پاتولوژیک ارتباط مستقیم داشت. نتایج نشان داد که سنجش بیومارکرهای قلبی می تواند شواهدی جامع در مورد آسیب های قلبی در حیوانات مبتلا به تب برفکی ارائه دهد. به نظر می رسد، اندازه گیری تروپونین سرم دارای اختصاصیت و حساسیت بالایی برای تشخیص آسیب قلبی است و همراه با اخذ تاریخچه و انجام معاینات بالینی، می تواند به تشخیص بیماری تب برفکی کمک کند.
کلیدواژگان: بیماری تب برفکی، بره، ضایعات پاتولوژیک، بیومارکرهای قلبی -
صفحات 227-244
آنتی بیوتیک ها ترکیبات شیمیایی هستند که امروزه به طور گسترده ای برای درمان بیماری ها در حیوانات در سراسر جهان استفاده می شوند. عدم رعایت زمان منع مصرف و نیز مصرف بیش از میزان توصیه شده، سبب وجود باقی مانده آنتی بیوتیک در مواد غذایی مانند تخم مرغ می شود که می تواند اثرات نامطلوبی بر روی سلامت مصرف کننده داشته باشد. بنابراین پایش باقی مانده آنتی بیوتیک ها در نمونه های مختلف مواد غذایی به ویژه در محصولات پرمصرف مانند تخم مرغ اهمیت فراوانی دارد. هدف از این مطالعه توسعه روش آنالیز کارآمد برای اندازه گیری میزان آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی پرکاربرد در نمونه های تخم مرغ می باشد. بنابراین در کار پژوهشی حاضر یک روش آماده سازی مبتنی بر استخراج فاز جامد پخشی ترکیب شده با میکرواستخراج مایع- مایع پخشی برای استخراج آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی (اکسی تتراسایکلین، تتراسایکلین، داکسی سایکلین و کلروتتراسایکلین) از نمونه های تخم مرغ ارائه داده می شود. آنالیت های استخراج شده با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به دتکتور دیود آرایه ای آنالیز می شوند. تحت شرایط بهینه حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب در محدوده های 25/0-16/0 و 83/0-54/0 نانوگرم بر گرم حاصل شدند. راندمان استخراج روش ارائه شده در محدوده 82-65 درصد به دست آمد. در تعدادی از نمونه ها نیز اکسی تتراسایکلین (در 6 نمونه از 15 نمونه بررسی شده) یافت شد. مطالعه تاثیر امواج فرابنفش در میزان آنتی بیوتیک های مورد مطالعه نشان داد که این امواج می تواند میزان آنتی بیوتیک مورد مطالعه را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
کلیدواژگان: استخراج فاز جامد پخشی، چارچوب آلی- فلزی، آنتی بیوتیک های تتراسایکلینی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تخم مرغ. -
صفحات 245-257
توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma gondii) یک انگل داخل سلولی اجباری است که با آلوده کردن سلول های هسته دار انسان و طیف وسیعی از میزبان های مهره دار ، می تواند منجر به بیماری توکسوپلاسموز شود . روش های مختلفی برای تشخیص توکسوپلاسموز در انسان و حیوانات وجود دارد که روش های سرولوژیکی و مولکولی از مهم ترین آن ها می باشند. از بین روش های سرولوژیکی، الایزا و آزمایش آگلوتیناسیون تغییریافته Modified Agglutination Test; MAT)) نسبت به سایر روش ها مناسب تر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی حضور آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما گوندی در سگ ها و گربه های خانگی شهر تبریز به روش آگلوتیناسیون تغییریافته انجام گرفت. بدین منظور، تعداد 50 نمونه خون از سگ های خانگی و تعداد 50 نمونه خون از گربه های خانگی شهر تبریز اخذ و نیز مشخصات سن، جنس و نژاد آن ها ثبت شد. پس از جداسازی سرم ها، رقت های سریالی20/1 تا 320/1 از آن ها، تهیه و با استفاده از تاکی زوئیت های توکسوپلاسما گوندی، توسط آزمون MAT ، تیتر آنتی بادی های ضد انگل مذکور سنجیده شد. تیتر آنتی بادی در رقتی برابر یا بیشتر از 20/1 نمونه های سرم، به عنوان نمونه مثبت در نظر گرفته شد و شیوع سرمی توکسوپلاسما گوندی در سگ های خانگی تبریز 12 درصد و در گربه های خانگی تبریز 18 درصد تعیین گردید. تحلیل آماری نشان داد که میزان آلودگی مذکور در سرم گربه ها و سگ های خانگی تبریز با سن، جنسیت و نژاد حیوانات مورد بررسی، ارتباط معنی داری ندارد. هرچند میزان شیوع سرمی آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما گوندی در سگ ها و گربه های خانگی شهر تبریز پایین ثبت شد، ولی برای اثبات دقیق تر این موضوع، احتیاج به بررسی های بیشتر با تعداد نمونه های بالاتر و همچنین توجه به تنوع حیوانات مورد هدف نمونه برداری می باشد.
کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، شیوع سرمی، آگلوتیناسیون تغییر یافته، سگ، گربه. -
صفحات 259-274
اخته سازی شیمیایی روشی برای اخته کردن به وسیله دارو است. در تحقیق حاضر تاثیر تزریق محلول کلرید کلسیم 20 درصد در بافت بیضه سگ با کمک اولتراسونوگرافی و هیستوپاتولوژی و نیز سنجش برخی از پارامتر های خونی بررسی شد. بدین منظور تعداد 18 قلاده سگ نر سالم انتخاب و به 3 گروه جراحی، اولتراسونوگرافی و هیستوپاتولوژی (6 قلاده در هر گروه) تقسیم شدند. کلرید کلسیم 20 درصد در روز صفر درون بافت بیضه گروه های اولتراسونوگرافی و هیستوپاتولوژی تزریق شد. در روزهای صفر، 7، 14 و 21 همزمان سونوگرافی (بررسی طول، عرض، عمق و اکوژنیسته بیضه) و خون گیری انجام و آنزیم های استرس اکسیداتیو شامل سوپراکساید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و نیز تستوسترون خون نیز مورد سنجش قرار گرفت. همچنین بررسی هیستوپاتولوژیکی بیضه در روزهای 7 و 14 نمونه گیری، با تهیه برش بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین - ائوزین انجام گرفت. اولتراسونوگرافی نشان داد که غیر از روز صفر، بین میانگین طول، عرض، عمق و اکوژنیسته در هر 2 گروه، تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (001/0<p). همچنین اکوژنیسته بیضه های چپ و راست در گروه های مورد مطالعه به صورت معنی داری کم شده بود. همچنین بافت بیضه دچار ترومبوز، نکروز، ارتشاح لکوسیت ها، کلسیفیکاسیون و آماس گرانولوماتوز گردیده بود. میزان آنزیم های استرس اکسیداتیو در روز 21 نسبت روز صفر به صورت معنی داری کمتر بود (001/0<p)، ولی میزان تستوسترون حتی در روز 21 تغییر نکرده بود. با این که اخته با کلرید کلسیم، موثر، ارزان با عوارض جانبی کم و بدون بیهوشی است، اما اثرات این روش آهسته است و از طرفی منجر به ایجاد واکنش های استرس اکسیداتیو در حیوان می گردد، با این حال روش مناسبی به نظر می رسد.
کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، هیستوپاتولوژی، بیضه، کلرید کلسیم، سگ. -
صفحات 275-285
ابتلا به بیماری دیابت در یائسگی علائم التهابی سیستم تنفسی را تشدید می کند. اثر ضد التهابی جنیستئین و کاهش مارکرهای التهابی به دنبال ورزش و فعالیت بدنی گزارش شده است. در مطالعه حاضر، تاثیر هم زمان ورزش شنا و تیمار با جنیستئین بر ریه موش های اواریکتومی شده دیابتی غیر وابسته به انسولین مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، تعداد 60 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار با وزن (300- 200 گرم) به طور تصادفی به 6 گروه کنترل، موش های صحرایی اواریکتومی شده، موش های صحرایی اواریکتومی شده دیابتی، موش های صحرایی اواریکتومی شده دیابتی تحت تیمار با شنا، موش های صحرایی اواریکتومی شده دیابتی تیمار با جنیستئین و موش های صحرایی اواریکتومی شده دیابتی تیمار شده همزمان با جنیستئین و ورزش شنا، تقسیم شدند. موش های گروه کنترل تحت جراحی لاپاراتومی دوطرفه بدون اواریکتومی قرار گرفتند. تخمدان حیوانات اواریکتومی، تحت بیهوشی به صورت دو طرفه برداشته شد. برای القاء دیابت،حیوانات، رژیم غذایی پر چرب بمدت 4 هفته دریافت کردند. سپس داروی استرپتوزوسین (mg/kg 30)، یک بار و به صورت داخل صفاقی به موش ها تزریق شد. حیوانات گروه های تیمار، به مدت 8 هفته همزمان تحت تیمار با ورزش شنا و جنیستئین قرار گرفتند. در پایان آزمایش، ریه موش ها تحت بیهوشی با مقادیرmg/kg 50 کتامین کلرید و mg/kg 5 زایلازین کلراید برداشته شده و میزان اینترلوکین1 بتا (IL1β) در ریه با تکنیک وسترن بلات مورد بررسی قرار گرفت. میزان IL1β در ریه موش های اواریکتومی شدهء دیابتی، به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. تیمار با جنیستئین و ورزش شنا به صورت توام، سبب کاهش بیان IL1β در ریه موش های اواریکتومی شدهء دیابتی گردید. طبق نتایج مطالعه، احتمالا تیمار با جنیستئین و انجام ورزش شنا روشی موثر برای کاهش التهاب ریه در زنان یائسه دیابتی است.
کلیدواژگان: ریه، اوارکتومی، مارکر IL1&Beta، دیابت
-
Pages 191-207
Infection with trematode parasites is common in Saanen goats and these parasites cause damage to liver, lung and intestinal tissues in these animals. This study aimed to evaluate the ultrasonography and pathology of the liver and gall bladder of Saanen goats suffering from fascioliasis and dicrocoeliasis in order used in the interpretation of results and clinical decisions. In this cross-sectional descriptive study used 300 Saanen goats with an average age of 2.7 years and a mean weight of 73.4 kg. First, each of the goats underwent an ultrasound examination, then their liver and gall bladder were examined after slaughter in the slaughterhouse. Also, tissue sections were prepared for histopathological studies. According to the ultrasound results, the most tissue damage was in the middle part of the right lobe and the caudal part of the left lobe of the liver. There was no statistically significant relationship between the sex and age of goats and the location of liver complications (p<0.05). The histopathological results showed that there were eosinophilia remnants of hepatocytes, macrophages and lymphocytes in the migration paths of larvae. The most microscopic damages in the gallbladder included hyperemia, hyperplasia of seromucous glands, and thickening of the mucous layer. Based on the results of this study, ultrasound is a very useful diagnostic method for evaluating fascioliasis and dicrocoeliasis in Saanen goats. The findings of this study can be used in the interpretation of ultrasound images and histopathology results, as well as in clinical examinations and treatment of this goat breed.
Keywords: Dicrocoeliasis, Fascioliasis, Histopathology, Saanen Goats, Ultrasonography -
Pages 209-225
Foot-and-mouth disease produces high mortality in lambs, and the cause of their death is often myocardial injury. ELISA test and molecular methods are among the routine methods for diagnosis of infected animals. Although these methods are very efficient, they are usually expensive and time-consuming. This study was designed to evaluate cardiac biomarkers and their relationship with the severity of histopathologic lesions. 25 diseased lambs that were diagnosed based on ELISA test were selected as the disease group and 25 healthy lambs were used as the control. To determine cardiac biomarkers, blood was collected from infected and healthy animals. After necropsy of the affected lambs, samples of the heart tissue were taken to histopathological studies. The main histopathologic findings were hyaline degeneration, necrosis, infiltration of inflammatory cells, muscular atrophy, vasculitis and congestion. Mean troponin I, myoglobin and ROS concentrations and CK and LDH activities were significantly higher in FMD cases compared with controls (p<0.05). The rate of increase in cardiac biomarkers was directly related to the extent and severity of pathologic lesions. These results showed that the increase in the serum level of these biomarkers can potentially provide comprehensive evidence about cardiac lesions in animals with FMD. The increase in cardiac biomarkers, particularly troponin I, was directly related to the severity pathological lesions. It seems that the assay of troponin has high specificity and sensitivity for the diagnosis of cardiac lesions, and together with taking the history of the flock, clinical examinations and necropsy symptoms can help in diagnosing the disease.
Keywords: Foot-And-Mouth Disease, Lamb, Histopathological Lesions, Cardiac Biomarkers -
Pages 227-244
Antibiotics are chemical compounds that nowadays are widely used to treat diseases in animals all over the world. Ignorance or negligence of withdrawal time or using antibiotics more than prescribed amount has caused the presence of their residues in foodstuffs like egg samples that can have adverse effects on consumer health. Therefore, monitoring the presence of antibiotics in various foodstuffs especially in highly consumed products like egg is of great importance. The aim of this sudy is Development of efficient analysis method for determination of extensively used tetracycline antibiotics in egg samples. So, In the present research, a dispersive solid phase extraction combined with dispersive liquid-liquid microextraction is proposed for the extraction of tetracycline antibiotics (oxytetracycline, tetracycline, doxycycline, and chlortetracycline) from egg samples. The extracted analytes are analyzed using high-performance liquid chromatography equipped with a diode array detector. Under the optimum condition, limits of detections and quantifications within the ranges of 0.16–0.25 and 0.54–0.83 ng g–1 were obtained, respectively. Extraction recoveries has been obtained in the range of 65–82%, respectively. Oxytetracycline was found in a number of samples (six out of fifteen investigated samples). Also, according to the obtained results, ultraviolet irradiation can reduce the residue amount of oxytetracycline significantly.
Keywords: DSPE, MOF, Tetracycline Antibiotics, HPLC, Egg -
Pages 245-257
In this study, 100 blood samples were taken from domestic dogs (50 samples) and domestic cats (50 samples) in Tabriz along with their age, gender and breed characteristics, and after separating the serum from the blood samples, serial dilutions from 1.20 to 1.320 was prepared and the suspension of Toxoplasma tachyzoites was tested by MAT according to the protocol. The antibody titer at a dilution equal to or greater than 1.20 was considered as a positive titer, and the criterion for positivity was to observe the formation of a net-like network at the bottom of the screen. The serum prevalence of Toxoplasma was determined to be 12% in domestic dogs of Tabriz and 18% in domestic cats of Tabriz Statistical analysis using the Mann-Whitney-U and Kruskal-Wallis methods showed that the level of Toxoplasma infection in the serum of domestic cats and dogs in Tabriz has no significant relationship with the age, gender and breed of the animals. The present study showed that the level of serum contamination of domestic dogs and cats in Tabriz with Toxoplasma antibody is low. However, to prove this issue more accurately, more investigations are needed with more samples as well as the variety of animals targeted for sampling.
Keywords: Cat, Dog, Modified Agglutination Test (MAT), Prevalence, Toxoplasma Gondii -
Pages 259-274
Chemical castration is a method of castration by medication. The effect of injecting 20% calcium chloride solution into dog testicle tissue was done with the help of ultrasonography, histopathology, and blood parameters. Several 18 healthy male dogs were selected and divided into three groups: surgery, ultrasound, and histopathology (number=6). On days 0, 7, 14, and 21, ultrasound (length, width, depth, and echogenic) and blood sampling were performed. On day zero, 20% calcium chloride was injected into the testicular tissue of the ultrasonography and histopathology groups. Oxidative stress enzymes superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) and blood testosterone were measured on days 0, 7, 14, and 21. Histopathology was examined on the 7th and 14th days of sampling and by hematoxylin and eosin staining. Ultrasonography showed a statistically significant difference between the average length, width, depth, and echogenicity of both groups except on day zero. In addition, the echogenicity of the left and right testicles was significantly (p<0.0001) reduced in the studied groups. The testicular tissue suffered from thrombosis, necrosis, leukocyte infiltration, calcification, and granulomatous masses. The oxidative stress enzymes on day 21 were significantly (p<0.0001) lower than on day 0. However, the testosterone level had not changed even on the 21st day. Although the chemical method of calcium chloride is effective and cheap, with few side effects and without anesthesia, the effects of this method are slow. On the other hand, it leads to oxidative stress reactions in the animal. However, it is a more appropriate method.
Keywords: Ultrasonography, Histopathology, Testis, Calcium Chloride, Dog -
Pages 275-285
Menopause and diabetes are associated with significant increase in the expression of inflammatory markers in respiratory system. In the present study, we investigated the simultaneous effect of swimming exercise and treatment with genistein on the lungs of ovariectomized diabetic rats. In this experiment, sixty female Wistar rats were randomly divided into six groups. Healthy control: (sham), ovariectomized female rats: (OVX) (rats that underwent bilateral ovariectomy), ovariectomized diabetic group: (OVX.Dia) (ovariectomized rats that were fed with high-fat diet), ovariectomized diabetic group treated with swimming: (OVX.Dia. Exe) (8 weeks of swimming training), ovariectomized diabetic group treated with genistein: (OVX.Dia. Gen) (8 weeks genistein administration, 1 mg/kg /day, s.c.), ovariectomized diabetic group treated with genistein and swimming exercise: (OVX.Dia. Gen.Exe). To induce diabetes, the diabetic groups received a high-fat diet for four weeks. The studied groups did swimming exercise or received genistein for eight weeks. At the end of the experiment, the lung tissue was removed under anesthesia and the amount of IL1β factor in the lung tissue was analyzed by western blot technique. The amount of IL1β factor in ovariectomized and ovariectomized diabetic rat was significantly increased compared to the control group. Genistein treatment and swimming exercise in ovariectomized diabetic rats decreased the amount of IL1β factor in the studied groups compared to the ovariectomized diabetic group. Swimming training and genistein treatment ameliorated expression levels of inflammatory biomarkers (IL1β) in the lung of ovariectomized diabetic rats.
Keywords: Lung, Ovariectomy, IL1&Beta, Diabetes